Kuntalainen, käytä ääntäsi!

Vuoden 2025 kunta- ja aluevaalien ennakkoäänestys on käynnissä vielä kaksi päivää tätä kirjoittaessa. Kirkkonummella äänioikeutettuja näissä kunta- ja aluevaaleissa on 32 339, joka on 1 478 ääntä enemmän kuin 2021 kuntavaaleissa. Toinen seikka on, että käymme ensimmäistä kertaa yhdistetyt vaalit, kun ehdokkaita on kahdella listalla sekä kunta- että aluevaaleissa. Tällä vuosikymmenelle vuoden 2026 ja 2028 ovat ainoat, jolloin ei järjestetä mitään vaaleja. Ensi sunnuntain jälkeen edessä ovat vuoden 2027 eduskuntavaalit, joille nämä vaalit ovat jännittävä esinäytös.

Naiset aktiivisempia äänestäjiä

Maanantaina 7.4. Oikeusministeriön tulospalvelun mukaan Kirkkonummella kuntavaaleissa äänensä antaneita oli 4 880 äänioikeutettua, joka on 15,1 % kaikista kunnan äänioikeutetuista. Jälleen naiset ovat olleet hieman meitä miehiä aktiivisempia ja valveutuneempia, kun äänensä ennakkoon antaneita miehiä on 2 242 ja naisia 2 638. Ero ei ole suuri, mutta se on selkeä naisten eduksi.

Suurin ryhmä on nukkuvien puolue

Kirkkonummella on Länsi-Uudenmaan hyvinvointialueen kaupungeista ja kunnista kolmanneksi eniten äänioikeutettuja, kolmanneksi eniten tähän mennessä äänestäneitä ja kolmanneksi alhaisin äänestysprosentti. Työllisyysalueemme kunnista Vihdissä on toiseksi aktiivisimmat äänestäjät, joista 18,1 % on käynyt äänestämässä. Vajaan 5 000 asukkaan Siuntio käy Kirkkonummea äänestysaktiivisuudessa nenän mitan edellä, kun siuntiolaisista 15,2 % on äänestänyt. Ennen varsinaista vaalipäivää Kirkkonummella on noin 27 000 ääntä vielä antamatta. Suurin puolue näissäkin vaaleissa on nukkuvien puolue, joka vuoden 2021 kuntavaaleissa olisi nauttinut 44 % kannatusta. Väitteessä, jonka mukaan nykydemokratia perustuisi enemmistön välinpitämättömyyteen, onkin ripaus totuutta.

Kuntavaaleissa 2021 puolet valtuustosta vaihtui

Vuoden 2021 kuntavaaleissa, jolloin itsekin tulin ensimmäisen kerran valituksi kunnanvaltuustoon, 18 072 kirkkonummelaista äänesti. Äänestysaktiivisuus oli 58,56 % kaikista äänioikeutetuista. Äänioikeutettuja 2021 vaaleissa kunnassa oli 30 861 henkeä. Uusia valtuutettuja valittiin 47 % ja aiemmin kunnallisissa luottamustehtävissä toimineista 53 % sai äänestäjiltä mandaaatin jatkaa. Valtuustoon valituista 55 % eli hieman yli puolet oli miehiä ja 45 % naisia. Kolme aktiivisinta äänestyslauetta kuntavaaleissa olivat Veikkola (61,1 %), Sundsberg (55 %) ja Kantvik (50,4 %). Kunnanvaltuustossa ja sen työskentelyssä nykyisten valtuustoryhmien, joita on peräti 11 kaikkiaan 

Kirkkonummella on 8 aluevaltuutettua

Ensimmäisissä aluevaaleissa 2022 äänestysprosentti oli 49,9. Äänioikeutettuja tuossa vaalissa Kirkkonummella oli 31 158, joista äänensä antoi 15 482 kuntalaista. Aluevaltuutettuja kirkkonummelaiset saivat Länsi-Uudenmaan aluevaltuuston kahdeksan. Kokoomus sai kolme paikkaa ja Perussuomalaiset, RKP, SDP, Keskusta ja Vihreät kukin yhden. Peräti puolet eli neljä Kirkkonummen aluevaltuutetuista tuli Veikkolasta. Kaikki kunnia pohjoisen Kirkkonummen äänestäjille. Muualla kuin pohjoisessa asuvat kuntalaiset ja hyvinvointialueen asukkaat voivat tykönään pohtia, olisiko kannattanut piipahtaa vaaliuurnalla äänestämässä oman alueensa ehdokasta.

Ääni ehdokkaalle on ääni ehdokkaan puolueelle

Nykyisessä vaalijärjestelmässä annettu ääni menee toki toivotulle ehdokkaalle, mutta myös puolueelle, jonka asettama ehdokaslista kerää kaikkien kyseisen puolueen ehdokkaille kannatuksensa antaneiden äänet. Se, paljonko puolueen ehdokaslista on yhteensä kerännyt ääniä vaikuttaa siihen missä järjestyksessä ja miten paljon jokin puolue voi päätösvaltaa eli luottamuspaikkoja vaalien jälkeen saada. Oman äänen vaikuttavuuden maksimoimiseksi kannattaakin aivan ensin valita itselleen sopiva puolue. Toiseksi sopivan puolueen jälkeen kannattaa vaikka vaalikoneita tai ehdokkaiden verkkosivuja hyödyntäen etsiä itselleen jollakin perusteella sopivin ehdokas. Kaikille äänestäjille puoluekannalla tai puolueiden ajamilla tavoitteilla ei ole niin väliä, vaan äänestetään itselle tavalla tai toisella tuttua ehdokasta. Tieto ennakkoäänistä tulee julkiseksi sunnuntai-iltana klo 20.00, kun vaalihuoneistot sulkevat ovensa. Sekin on hyvä tiedostaa ja tunnistaa, että valtava määrä kuntalaisia työskentelee vaalilautakunnissa eri äänestysalueilla näiden vaalien onnistumisen eteen. 

Vaalitulos tiivistyy sunnuntaihin

Varsinainen vaalipäivä 13.4. tuleekin olemaan erittäin mielenkiintoinen. Esimerkiksi moniko äänestäjä lähtee vaaliuurnille? Tai minkälainen on varsinaisen vaalipäivän sää ja miten se mahdollisesti heijastuu äänestysaktiivisuuteen? Alkuviikon sääennuste näyttää ensi sunnuntaille +8 astetta puolipilvistä. Kaikki tämä vaikuttaa siihen, minkälaisen suunnan elinvoimansa kehityksen ja investointiensa kanssa vedenjakajalla taiteileva Kirkkonummi jatkossa ottaa, ketkä meitä valtuustossa ja hyvinvointialueella 2025–2028 edustavat. Ja minkälaisessa kunnassa asumme 2030-luvulla. Itselleni tämä ei ole yhdentekevää.

Kirkkonummelainen! Kunta- ja aluevaaleilla on merkittävä vaikutus meidän jokaisen arkeen. Jos toivot vahvempaa edustusta omalta alueeltasi, nyt on aika aktivoitua! Nyt on aika nousta, lähteä liikkeelle antamaan äänensä ja vaikuttaa tulevana sunnuntaina. Seuraava mahdollisuus vaikuttaa äänestämällä vaaleissa oman kunnan tai hyvinvointialueen asioihin on neljän vuoden kuluttua.

Sinä päätät.

Mitä tahansa teet, käy äänestämässä ja kehota muitakin tekemään niin.

Urho Blom

Kirjoittaja on Kokoomuksen valtuustoryhmän puheenjohtaja 2021–2025 sekä kunta- ja aluevaaliehdokas 2025