Kokoomuksen Urho Blom TE-lautakunnan puheen­joh­ta­jaksi

Kirkkonummen Sanomat 30.7.2024

KIRKKONUMMI

Kirkkonummen Kokoomuksen valtuus­to­ryhmän puheenjohtaja Urho Blom on valittu johtamaan uuden työlli­syy­sa­lueen TE-lautakuntaa, joka aloittaa työnsä elokuussa. Kirkkonummen kunnan hallin­to­säännön mukaan työllisyys- ja elinkei­no­a­si­oiden lautakunnan tehtävänä on toimia Siuntion, Vihdin ja Kirkkonummen kuntien yhteisenä viranomaisena ja toimielimenä työvoi­ma­pal­ve­luiden järjes­tä­mi­sessä sekä kotoutumisen edistämisessä. Lautakunta edustaa yhteis­työ­kuntia ja käyttää näiden puhevaltaa. Kirkkonummi muodostaa uuden työlli­syy­sa­lueen Vihdin ja Siuntion kuntien kanssa Kirkkonummen kunnan toimiessa isäntäkuntana.

Kirkkonummelta lautakunnassa on viisi jäsentä, Vihdillä neljä jäsentä ja Siuntiolla kaksi jäsentä. Lautakunnan esittelijänä toimii Kirkkonummen kunnanjohtaja.

Julkisten työvoi­ma­pal­ve­luiden järjes­tä­mis­vastuu työ- ja elinkei­no­toi­mis­toilta siirtyy kunnille vuoden 2025 alusta ja uudistuksen myötä valtiolta siirtyy kunnille noin 100 erilaista TE-toimistojen, ELY-keskusten ja KEHA-keskuksen palvelua ja tehtävää, kertoo Urho Blom Kirkkonummen Sanomille.

Blomin mukaan Kirkkonummi on saamassa valtiolta noin 7 miljoonaa euroa palveluiden rahoit­ta­mi­seksi, mutta valtion kukkaronnyörit ovat kireällä ja valtion antama raha tuskin kattaa kaikkia palveluista syntyviä kustannuksia. Siksi uuden lautakunnan tulee hoitaa asioita kustan­nus­te­hok­kaasti ja hyvässä yhteistyössä kolmen kunnan kesken. Kaikki uuden työlli­syy­sa­lueen kunnat ovat erilaisia identi­tee­tiltään ja meidän on kyettävä tekemään paikallisia ja omannäköisiä ratkaisuja uudella työlli­syy­sa­lu­eella, kertoo Blom.

Kuntakentän toiminta ja tehtävät ovat muuttuneet melkoisesti viime vuosien aikana mm. uusien hyvin­voin­ti­a­lu­eiden myötä ja nyt toimin­ta­ym­pä­ristö muuttuu edelleen uusien työlli­syy­sa­lu­eiden myötä, kertoo Blom. Työlli­syy­sa­lu­eesta muodostuu kuitenkin huomattavasti hyvin­voin­ti­a­luetta pienempi toimija.

Blomin mukaan työlli­syy­sa­lu­eesta on luotava ”meidän työlli­syy­sa­lu­eemme”, jossa työnteko, kommunikaatio ja keskinäinen luottamus kuntien kesken on vahvaa.

Vahvaa yhteistyötä tavoitellaan

Kuntien tavoitteena työvoi­ma­palvelu-uudistuksessa on kehittää toimivat lähipalvelut alueen kuntiin. Haasteena tällä hetkellä on, että TE-palveluita ei henki­lö­koh­taisina palveluina ole alueella toivotulla tavalla saatavissa. Uudistuksesta halutaan saada paras hyöty kuntien elinvoiman näkökulmasta ja hyödyntää mahdol­li­suuksia kytkeä työllisyys laajempaan elinvoiman näkökulmaan, kertoo Blom. Lisäksi on mahdollista kehittää uusia tapoja ja toimin­ta­malleja tukea työllisyyttä ja elinvoimaa ja tätä kautta palvella myös alueen yrityksiä.

Uudenlaisia yhteis­työ­mah­dol­li­suuksia kehitetään alueella toimivien eri oppilaitosten kanssa sekä tavoitellaan laajaa ja tiivistä kumppanuutta kuntien kesken.

Urho Blom on toiminut kuluneella kaudella myös Kokoomuksen valtuus­to­ryhmän puheen­joh­tajana Kirkkonummella. Blomin mukaan valtuustokausi Kirkkonummella on sujunut kohtuullisen hyvin ja Kokoomuksella on valtuus­to­ryh­mässä kokeneita ja monenlaisien alojen osaavia päättäjiä. Ryhmällämme on yhteistä näkemystä laajasti ja pystymme nojaamaan ryhmämme tietoon, taitoon ja näkemyksiin pelkän ”mutun” sijaan, sanoo Blom.

Ryhmämme on pyrkinyt aktiivisesti pitämään yllä dialogia sekä ryhmässämme että muiden ryhmien kanssa, hän jatkaa. Poliittinen tilanne on uudenlainen kun Kirkko­num­mel­lakin on kahden eduskun­ta­puo­lueen puheenjohtajat ja kaksi ministeriä. Blomin mukaan on jännittävää nähdä, miten tämä tulee näkymään Kirkkonummella, koska kaikissa keski­ko­koi­sissa kunnissa näin ei ole. Kirkko­num­me­lai­se­dus­tuk­sella on tällä hetkellä paljon vaikutusvaltaa myös koko maan asioihin, siitä kirkko­num­me­laiset voivat olla ylpeitä.

Kun palataan kesälomilta, alkaa syksyllä valmis­tau­tu­minen tuleviin kuntavaaleihin, joka tulee varmasti näkymään Kirkko­num­mel­lakin tapahtumissa, ohjelmatyössä ja viestinnässä. Blomin mukaan järkevää taloudenpitoa on Kirkkonummella syytä jatkaa tulevai­suu­des­sakin, suunta on nyt oikea, mutta tulee muistaa, että hyvin­voin­ti­kes­kuk­sesta saatu myyntivoitto on parantanut kunnan tulosta ja että edessä on suuria investointeja varsinkin sivis­tys­puo­lella kouluihin, jotka tulevat lisäämään kunnan velkamäärää.

Kunnanhallitus päätti jo tulevan talousarvion kehys­kä­sit­te­lyssä, että ehdotettu 1,5 miljoonan alijäämä muutettiin niin, että talousarvion tulee olla ylijäämäinen. – Mielestäni meidän on tehtävä positiivisia budjetteja, jotta pystymme huolehtimaan kunnan velan­hoi­to­ky­vystä tulevai­suu­des­sakin, sanoo Blom.

Kisa seuraavissa kuntavaaleissa on kova ja kaikki tekevät niiden eteen kovasti töitä. – Kokoomuksella on perinteisesti ollut Kirkkonummella vahva asema, mutta äänestäjien luottamus on ansaittava kerta toisensa jälkeen, päättää Blom.