Kirkkonummen Sanomat 6.10.2023

Kunnan taloustilanne on kääntynyt huomattavasti positii­vi­sempaan suuntaan. Ensi vuonna kunta on investoimassa noin 30–35 miljoonaa euroa erilaisiin hankkeisiin, joiden läpivienti edellyttää toimeen­pa­no­suun­ni­telmia ja vaiheistusta. - Raha ei riitä kaikkeen, kun mm. korkokulut ja raken­nus­kus­tan­nukset ovat kohonneet huomattavasti, tämä on haastava yhtälö, sanoo Blom.

Elinkaa­ri­hank­keina toteutettavat rakennukset puolestaan maksavat kunnalle vuosittain käyttö­kus­tan­nuksina.

Taloutta hoidettava hyvin

Taloutta on hoidettava hyvin ja sen kanssa on onnistuttava, muuten joudutaan tekemään kipeitäkin päätöksiä. Blomin mielestä taloutta on hoidettava myös siten, ettei ajauduta veron­ko­ro­tuksiin.

– Meidän on ennakoitava niin kuntatalouden kuin oman taloutemme kehitystä ja tehtävä tarvittavia päätöksiä mieluiten etupai­not­tei­sesti. Tämä edellyttää hyvää tietopohjaa sekä valmiutta päättäjiltä, Blom linjaa.

Kunnanjohtajan talou­sar­vi­oe­sitys julkaistaan 12.10. ja keskustelu palve­lu­verk­ko­suun­ni­tel­masta on vasta toden teolla käynnistymässä. Talou­sar­vi­oe­si­tyksen keskeisiä komponentteja on 2024 budjetin ohella verop­ro­sen­teista päättäminen. Viimeksi hyvin­voin­ti­a­lu­e­siir­tymän takia kunnal­lis­ve­rop­ro­sentteja ei syksyllä 2022 päätetty kunnissa. Kiinteis­tö­ve­roihin on Kirkkonummella tulossa nyt pakkokorotus verojen alarajojen noustessa. Blom itse ei lähtisi korottamaan kiinteis­tö­veroja alarajoja ylemmäs.

Vesilaitoksen inves­toin­ti­tahti huolettaa

Vesilaitoksen johtokunnassa puheen­joh­tajana vaikuttava Blom on huolissaan myös investointien määrästä vesilai­tok­sella, sillä vuonna 2026 ollaan joutumassa tilanteeseen, että vesilaitos joutuu pohtimaan lainoittamista. Vesihuoltolaki puolestaan sanoo, että vesilaitoksen on tuloillaan katettava paitsi todelliset kustannuksensa myös turvattava inves­toin­ti­ky­vyk­kyy­tensä. Blomin mielestä vesilaitoksen kestävä inves­toin­ti­tahti on noin viisi miljoona euroa vuodessa kun se tällä hetkellä on noin kymmenen miljoonaa. – Vesilaitoksen johtaja Levänen kollegoineen on toiminut haastavissa olosuhteissa verraten hyvin. Työkuormaa on paljon, Blom sanoo.

TE-uudistus on mahdollisuus

Tulevasta TE -uudistuksesta Blom kertoo, että siitä on tulossa kiinnostava lisä Kirkkonummen kunnalle. Kirkkonummi on päättänyt lähteä uuteen työssä­käyn­ti­a­lu­eeseen yhteistyössä Siuntion ja Vihdin kuntien kanssa, kun TE -asioiden hoito siirtyy valtiolta kunnille. TE -kokonai­suu­dessa puhutaan noin 8 miljoonan euron potista kolmen kunnan kesken, jolla palvelujen tuottaminen rahoitetaan. Blomin mielestä työlli­syy­sa­lueen veturiksi lähtemispäätös on oikea, sillä näin vaikutetaan oman alueen kehitykseen parhaiten. Aiemmin kyseisiä palveluita on Kirkkonummelle ostettu mm. Espoon Uusyri­tys­kes­kuk­sesta, mutta järjestely ei Blomin mielestä ole toiminut optimaalisesti.

Blom näkee TE -uudistuksen ennen kaikkea uutena mahdol­li­suutena Kirkkonummelle.

Nissnikun kouluhanke eteenpäin

Sundsbergissa asuva Blom kertoo seuranneensa pitkään Nissnikun kouluhankkeen hidasta etenemistä. – Hanke on ollut riepottelun kohteena ja sitä olisi syytä nyt viedä pikaisesti ja määrä­tie­toi­sesti eteenpäin. On ollut turhauttavaa seurata, miten hitaasti hanke on edennyt. Taustalla on myös henki­lö­vaih­doksia sekä se, että tiedot hankkeesta ovat muuttuneet ja hanketta on päivitetty. Näen synergiaa siinä, että Nissnikun uuteen koulu­ra­ken­nukseen halutaan tuoda myös kirjasto.

Blom on tyytyväinen, että sivistystoimen “baliikki” on vihdoin saatu ratkaistua. Se tarkoittaa parempia edellytyksiä kehittää sivistystoimea ja kaksikielisyys on turvattu. Blom kiittelee kunnan johtoa ratkai­su­ha­kui­suu­desta asian ratkai­se­mi­sessa – Eeva-Kaisa Ikonen oli rakentava ja tietojen parantuessa valmis tarkistamaan näkemyksiään ylimmän johdon tukemana. Nyt saavutettu ratkaisu toivottavasti turvaa työrauhan, organisaatio saa toimia, pystymme keräämään dataa vaikut­ta­vuu­desta ja sivistyspuolta päästään kehittämään.

Elinvoi­ma­kes­kustelu jäänyt taka-alalle

Blom harmittelee sitä, että hyvin­voin­ti­a­lu­e­siirtymä peitti alleen elinvoi­ma­kes­kus­telun, eikä sitä ole käyty Kirkkonummella kovinkaan näkyvästi ennen kuin nyt. Blomin mielestä kunnan strategiaa on päivitettävä heijastelemaan “elinvoimaista sivistyskuntaa”.

Elinvoimaa Blom hakee talouden kuntoon laittamisesta, tehokkaasta, fiksusta kaavoituksesta, joka voisi kunnan omilla mailla olla rohkeaa. Myös investointien tavoittelua ja työllistävien yritysten houkuttelua Kirkkonummelle sijoit­tu­mi­seksi tulisi jatkaa. TE -uudistuksen myötä niin työnhakijoille kuin yrityksille tarjottavat palvelut on saatava toimimaan ja kunnan on mietittävä myös palveluiden tarjoamista yhteistyössä yritysten ja yhdistysten kanssa.

Lisäksi kuntabrändiä ja markkinointia on kehitettävä. Onneksi uusi kunnan­joh­ta­jamme on kyvykäs viestijä, vaikka avoin ja positiivinen viestintä koskeekin koko organisaatiota, kiittelee Blom.

Tarvitsemme myös rohkeutta ja innova­tii­vi­suutta eikä meidän pidä pelätä, erottautua muista ja kertoa omista vahvuuk­sis­tamme.

Järjestelmät ja palvelut on Blomin mielestä päivitettävä digiaikaan ja hallinnossa on oltava oikea mitoitus niin, että “kone on tehokas”, jatkaa Blom.

Kunnan on käytävä aktiivista vuoropuhelua alueen yrittäjien ja yritysten kanssa. Blom itse toivoisi Kirkkonummelle lisää kasvuhakuisia keskisuuria yrityksiä, jotka investoisivat ja työllis­täi­sivät Kirkkonummella.

Kokoomuksen dynaaminen valtuustoryhmä

Kysyttäessä miten Blom kuvailisi omaa valtuus­to­ryh­määnsä, hän vastaa että valtuus­to­ryhmän jäsenistä vaihtui viime vaaleissa noin puolet. – Valtuus­to­ryh­mämme on kokenut, meillä on monipuolista osaamista ja monipuolisen taustan omaavia ihmisiä, jotka tarjoavat Kokoomuksen vaihtoehtoa ja ratkaisuja poliittisiin päätöksiin. - Yhteistyö ryhmässä on sujunut hyvin ja asioista on pystytty sopimaan melko yhtenäisesti. Ihmiset ovat olleet sitoutuneita ja motivoituneita.

Kuntalaisilta saadun palautteen mukaan Kokoomuksen ryhmä olisi aiempaa dynaamisempi kuin aikaisemmin.

Blom kertoo, että poliittisten ryhmienkin on päivitettävä sekä osaamistaan että näkemyksiään ja välillä on otettava myös uutta suuntaa.

– Se kuitenkin vaatii jatkuvaa työtä, valmiutta tarkastella omia näkemyksiä kriittisesti, mutta positiivisesti. Muutos ei tapahdu “yön yli”. – Isot laivat kääntyvät hitaasti, päättää Blom.